Vorige maand Juni 2024 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Activiteiten

Geen evenementen
ambassadeur van het landschap
ambassadeur van het landschap
De kortste weg
Kies voor producten uit de regio
Erkend leerbedrijf
Onze forel

 

Proef ons streekproduct

U kunt bij ons genieten van een heerlijk broodje forel.

 

BROArtboard 1ODJE GEROOKTE FOREL                         €6.75

BROODJE ZALMFOREL KOUDGEROOKT        €8.50

KOUDGEROOKTEZALMFOREL BOLLETJE      €5.50

BOLLETJE GEROOKTE FOREL                        €4.00

KOUDGEROOKTE FOREL VAN HET HUIS       €9.00

 

 

We hebben nog meer lekkers. Klik op het icoontje en bekijk onze menukaart.

 

U kunt de forel ook mee naar huis nemen:

 

KOUD-GEROOKTE ZALMFOREL    €30,00 per kilo

REGENBOOGFOREL                      €18,00 per kilo

VERSE FOREL                                €12,00 per kilo .

 

 

Onze Forel: herkomst, kweek en roken

De forel is een zoetwatervis en komt in het wild nog sporadisch voor in beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italië. Deze wilde forellen worden ook wel beekforellen genoemd.

onzevis

In onze vijvers kunt u vissen op regenboog of zalmforellen. Wij zijn erg trots op de kwaliteit van onze forellen.

 

Herkomst: Omdat in het Groene Hart geen kwekerijen zijn kopen wij onze forellen in Doornspijk.

 

Het (groei)proces: 

De vissen komen op een gewicht van 200 gram bij de forellenkwekerij Zederik in Meerkerk aan. Daar worden ze opgekweekt in bassins en later uitgezet in de visvijver te Meerkerk. De forellen krijgen regulier voer en vismeel bestaande uit vis- en palmolie en bijvangsten die op zee zijn gevangen. Het voer bevat geen antibiotica.
Anders dan veel mensen denken, is de Zalmforel geen kruising tussen een Forel en een zalm. De zalmkleur is echter te danken aan het vermogen van zalmachtigen (waartoe de Forel behoort) om astaxanthine in het spierweefsel op te slaan. Dat stofje is afkomstig van kreeftachtigen die het produceren uit de beta-caroteen die ze via algen binnenkrijgen. Andere vissoorten die veel kreeftachtige eten slaan de astaxanthine op in hun huid en eierstokken, maar worden er verder niet zalmkleurig van. Overigens is astaxanthine gewoon een natuurlijk product dat wordt gewonnen uit schalen van kreeftachtigen. Behalve dat astaxanthine het vlees een zalmkleur geeft, voegt het ook de kenmerkende smaak toe met noten van fruit en bloemen.
De forellen in de Meerkerkse kwekerij zwemmen in uitzonderlijk schoon water. Er wordt geen kunstaas gebruikt waardoor het water vervuild zou kunnen raken.

De vissen zwemmen gemiddeld 3 tot 6 maanden in de vijvers waarna ze op een gemiddeld gewicht tussen de 350 en 450 gram gevangen en geslacht worden

 

In onze vijvers is het ten strengste verboden om met powerbait of ander kunstaas te vissen.

Wij vinden het belangrijk om onze vissen gezond te houden, zodat ook u verzekerd bent van een gezonde vis en deze veilig kunt consumeren.

Alle gevangen forel mag mee naar huis genomen worden, maar wij bieden u tevens de mogelijkheid om uw vis om re ruilen tegen gerookte vis.

U kunt de vis ook aan zorgboerderij "De Regenboogforel" schenken. Medewerkers van de zorgboerderij roken de forel en doneren deze vervolgens aan de voedselbank.

 

Het roken:

Warmgerookte Forel en Zalmforel.

De Regenboogforel en Zalmforel wordt in haar geheel (van kop tot staart ) 2 tot 3 uur warm gerookt tussen de 80 en 90 graden . De rookoven wordt met behulp van hout gestookt, de rook is afkomstig van zorgvuldig geselecteerde beuken snippers en blankhouten spaanders. Het roken is een hogere vorm van kunst. Niet alleen de kwaliteit van de vis is cruciaal, maar ook de voorbereiding van de het pekelen van de vis. Voorafgaand aan het roken wordt de vis uiteraard schoongemaakt en 20 uur van te voren gepekeld met mosselkruiden en slagerszout . Hierdoor neemt het zoutgehalte in de vis een beetje toe, tot ongeveer 3% (het zoutgehalte van zeewater). Na het pekelbad worden vissen aan pennen opgehangen in de rookoven. Het proces is het roken zelf het vuur onder de houtsnipper moet [precies de juiste temperatuur hebben, ook de hoeveelheid lucht die in de rookruimte wordt toegelaten speelt een bepalende rol en uiteraard is ook de temperatuur en de hoeveelheid rook alsmede de samenstelling van de rook is cruciaal voor de eind kwaliteit .Tijdens het roken vormt zich een dunne kleverige laag aan de buitenzijde van de vis . Deze laag bestaat uit myosine, een eiwit dat door het zout aan de spierweefsels wordt onttrokken, door de inwerking van de rook op deze myosinelaag ontstaat een mooie gouden glans aan de buitenzijde van de vis.

Allergenen: Vis en mosselkruiden. De mosselkruiden bestaan uit groenten (wortel, ui ,kool, pastinaak, prie , knolselderij, knoflook ) en 25% uit kruiden (lavas ,tijm, selderijblad) en zout.

 

Koudgerookte Zalmforel

WhatsApp Image 2019-06-17 at 10.47.05Bij het koudroken van de zalmforel komt veel kijken, maar het is alleszins de moeite waard. De Zalmforel wordt eerst met de hand gefileerd en vervolgens 24 uur van te vroren met de hand gezouten met zuiver slagerszout (zout zonder jodium) en de allerbeste donkere basterdsuiker komt uit suikerbieten. Vervolgens worden ze 8 tot 10 uur koud gerookt met beukensnippers op een temperatuur die niet boven de 26 graden uitkomt.

Hoewel koud roken veel bewerkelijker is dan warm roken heeft het een aantal belangrijke voordelen . Bij warm roken bereikt de vis tijdens het roken een relatief hoge temperatuur waardoor de structuur van het vlees verandert. Het collageen denatureert namelijk waardoor het haar plakkende vermogen verliest en het spierweefsel uit elkaar valt . Bij koud roken is dit niet het geval en behoud de vis de delicate rauwe vleesstructuur.

Bij ons gebeurt alles nog met de hand, door de kleinschaligheid is er ruimte in het proces om de bewerking hier op aan te passen. De vis wordt in het Groene Hart geproduceerd. De visteelt gebeurt zoveel mogelijk in evenwicht en met behoud van natuur, landschap, milieu en dierenwelzijn. Het water waar de forellen in zwemmen is afkomstig uit een lokale bron, 100 meter diep. Een vis is een natuurproduct en dus is elke vis anders, sommige vissen groeien net als mensen sneller dan andere , sommige hebben de neiging meer vet aan te zetten , andere worden langer , korter etc. Als u een vis bestelt krijgt u soms minder dan het aangegeven gewicht en soms meer .

Allergenen: vis

 

 

Streekproduct

certificaat streekproductWij zijn trots op onze forel en doen er alles aan om een kwaliteitsproduct te leveren.Onze inspanningen worden beloond.
Onze gerookte forel en zalmforel voldoen aan de eisen van het product regelement productgroep vis van het Groene Hart en zijn daarmee erkende streekproducten.

Lees hier meer over de eisen waaraan het product moet voldoen

 

streekproduct

 

 

 

 

 

 

Onze gerookte forel werd in 2012 winnaar  in de categorie 't Groentje bij de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct.

 

Wij kregen lovende kritieken van Felix Wilbrink.

"Ga naar Zederik een koop bij de visvijver van Rosita van Steenis de gerookte zalm. De forel of de goudforel, het maakt mij niet uit. Eigenlijk zou ik al die chefs van de champignons willen meenemen naar deze viskwekerij. Dat is pas echt roken, met verstand en beleid. Perfectie", aldus Felix Wilbrink.

 

 

wilbrink

 

 

Lees ook het hele artikel in De Telegraaf door Felix Wilbrink.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Streekbox

 Onze forel maakt ook deel uit van de Streekbox (zie www.streekbox.nl)

krant-streekbox

 

Kom bij ons langs en geniet van onze producten of neem verse of gerookte forel mee naar huis.

 

gerookte zalm t groentje 2012

 

drie prijswinnaars