Vorige maand September 2017 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Activiteiten

za 30 sept, 11:00- 17:00
Oogstmarkt
zo 15 okt,
Competitie vissen
za 28 okt, 08:00- 17:00
Kanjervissen
zo 12 nov,
Competitie vissen
zo 03 dec,
Competitie vissen
ambassadeur van het landschap
ambassadeur van het landschap
Erkend leerbedrijf

Productreglement productgroep vis

Standaardvoorwaarden voor certificering met het keurmerk ‘erkend streekproduct’ voor vis uit het Groene Hart.

Keurmerk erkend streekproduct
Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) beheert het keurmerk “erkend streekproduct”. Dit is het landelijke onafhankelijke keurmerk voor streekproducten. Dit keurmerk staat voor regionale herkomst en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook wordt door dit keurmerk de kwaliteit van een streekproduct gewaarborgd.

De stichting Groene Hart, kloppend hart is sinds juli 2012 licentiehouder van het keurmerk “erkend streekproduct”. Daarmee is de stichting Groene Hart, kloppend hart de schakel geworden voor het uitdragen, vermarkten en waarborgen van het erkende streekproduct uit het Groene Hart. Stichting Groene Hart, kloppend hart kan als licentiehouder het keurmerk “erkend streekproduct” toekennen aan producten uit het Groene Hart.

Voordat een product deze erkenning krijgt dien het product en de producent te voldoen aan de eisen die opgenomen zijn in dit document met standaardvoorwaarden voor certificering. Stichting Groene Hart, kloppend hart organiseert een onafhankelijk controle om te waarborgen dat de gecertificeerde producten aan de gestelde eisen voldoen.

Standaardvoorwaarden erkend streekproduct uit het Groene Hart

Herkomst

  • De vis wordt in het Groene Hart geproduceerd;
  • Alle handelingen die gepaard gaan met de be- en verwerking, vinden zoveel mogelijk plaats in het Groene Hart;
  • Voor verwerkte en samengestelde producten geldt dat de grondstoffen –indien mogelijk- geteeld en geproduceerd zijn in het Groene Hart. Het aandeel grondstoffen uit het Groene Hart bedraagt te allen tijde minimaal 51% [1].
    • Alle handelingen met betrekking tot de productie van grondstoffen, de in- en verkoop en de be- en verwerking van grondstoffen tot eindproducten, voldoen aan alle wettelijke eisen die hieraan van overheidswege worden gesteld.
    • De visteelt gebeurt zoveel mogelijk in evenwicht en met het behoud van natuur, landschap, milieu en dierenwelzijn;
    • De vis wordt gekweekt in voldoende ruime vijvers;
    • De vis krijgt de tijd om rustig te kunnen groeien;
    • Het gebruik van antibiotica in het visvoer is niet toegestaan;
    • Het roken van de vis gebeurd in een met hout gestookte rookton.

Wettelijke eisen

  • Alle handelingen met betrekking tot de productie van grondstoffen, de in- en verkoop en de be- en verwerking van grondstoffen tot eindproducten, voldoen aan alle wettelijke eisen die hieraan van overheidswege worden gesteld.

Duurzame productie / maatschappelijk verantwoord produceren

  • De visteelt gebeurt zoveel mogelijk in evenwicht en met het behoud van natuur, landschap, milieu en dierenwelzijn;
  • De vis wordt gekweekt in voldoende ruime vijvers;
  • De vis krijgt de tijd om rustig te kunnen groeien;
  • Het gebruik van antibiotica in het visvoer is niet toegestaan;
  • Het roken van de vis gebeurd in een met hout gestookte rookton.

 

Forelvisvijverzederik    

Jaren geleden kregen Bert & Rosita van Steenis het idee om een forellenvijver te beginnen in Meerkerk. In juni 1998 werden de eerste forellen uitgezet in de nieuw aangelegde vijvers en Forellenvisvijvers Zederik was een feit. In 2008 is de forellenvijver niet alleen een begrip in de regio maar ook uitgegroeid tot een begrip binnen Nederland. 

Producten:

-        Gerookte zalmforel

-        Gerookte forel


Herkomst:
De forellen vinden hun oorsprong in Limburg. Ze komen per vrachtwagen bij forellenvijvers de Zederik. Daar worden ze opgekweekt en bassins en later uitgezet in de visvijver te Meerkerk.

Ingrediënten:
De forellen worden 8 uur van te voren gepekeld met mosselkruiden, zout en zoutarm jodium. Daarna worden ze ongeveer 2 uur gerookt op blankhout en beukenhout.


Duurzaamheid van de productie:

  • Het water waar de forellen in zwemmen is afkomstig uit een lokale bron, 100 meter diep;
  • De vissen hebben de tijd om te groeien;
  • De vissen zwemmen in ruim opgezette vijvers;
  • Er wordt geen antibiotica toegevoegd aan het voer;
  • Er mag niet met kunstaas of weerhaken gevist worden in de vijvers;
  • Het vervoer wordt zo geregeld dat de vissen geen stress ondervinden;
  • Bij overplaatsing van de vissen wordt een glijbaan gebruikt zodat er niet geschept hoeft te worden. Dit beperkt de stress van de vissen;
  • De visvijvers zijn traditionele visvijvers;
  • Er is een samenwerking met een lokale zorgboerderij. De cliënten mogen helpen bij de Zederik.


[1] Uitgaande van het gewogen gewicht. Water en suiker worden in de regel niet meegewogen.